Rozpoczęliśmy drugą połowę cyklu #serwuJEMY z #VolleyWrocław!
Za nami już połowa tegorocznej edycji programu edukacyjnego „#serwuJEMY z #VolleyWrocław”, tworzonego we współpracy ze sponsorem tytularnym naszej drużyny – KGHM Polska Miedź S.A. Jest to format wideo, składający się z ośmiu odcinków. Siatkarki, wraz z dietetyczką Anią Koelner, zgłębiają wiedzę na temat zdrowego odżywiania i konfrontują z ekspertką swoje nawyki żywieniowe. Odcinki dostępne na naszym kanale YouTube, to mieszanka filmów kulinarnych i „pogadankowych”.
Odcinek 1 – „Jak zrzucić zbędne kilogramy?”
Pierwszy odcinek serii – „Jak zrzucić zbędne kilogramy?” to kilka odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania dotyczące odchudzania. W roli głównej nasza środkowa – Anna Lewandowska. Duet Ania&Ania rozjaśnia skąd wiadomo, ile kcal potrzebuje organizm, na jakie składniki warto postawić na redukcji, jakie znaczenie w odchudzaniu ma sen oraz czy sama dieta jest wystarczająca, aby zrzucić zbędne kilogramy.
Odcinek 2 – „Czy dieta ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne?”
Z drugiego odcinka serii, nagranego z libero Anią Pawłowską, dowiadujemy się jaki wpływ na zdrowie psychiczne ma to, co jemy. Oprócz tego, dziewczyny rozmawiają o tym jak przewlekły stres może wpływać na zdrowie całego organizmu. To niezwykle istotny materiał, w czasach, w których co czwarty Polak przyznaje, że cierpiał przynajmniej raz w życiu na jakieś zaburzenie psychiczne, a niemal 8% z nich w ostatnich 12 miesiącach (źródło: pokonajlek.pl).
Odcinek 3 – „Zdrowe fast foody”
Trzeci odcinek serii to dwa przepisy na zdrowszą wersję powszechnie znanych fast foodów. W tym filmie, Ania Koelner wraz z rozgrywającą KGHM #VolleyWrocław, przygotowują pinsę – zdrowszy zamiennik tradycyjnej pizzy oraz domowego burgera.
PIZZA PINSA:
- 1 placek pinsy
- 50 g passaty pomidorowej
- 75g sera mozzarella do pizzy (tarta/wiórki)
- 2 garście rukoli
- 15 pomidorków koktajlowych
- 2 plastry szynki prosciutto cotto
- bazylia
- oregano
- sól pieprz
Passatę łączymy z przyprawami. Placek smarujemy sosem. Wszystko posypujemy tartą mozzarellą. Na wierzch dajemy tartą mozzarellę. Na to plastry szynki i pokrojone pomidorki w pół. Zapiekamy 8/10 min w 220 stopniach. Podajemy ze świeżą rukolą.
DOMOWY BURGER:
- 1 bułka duża, najlepiej pełnoziarnista/graham
- 1 kotlet na burgera lub 1 mała pierś z kurczaka
- 2 plastry sera cheddar
- 30g cebuli czerwonej lub cebula dymka
- 2 plastry pomidora
- garść rukoli lub innej zieleniny (np. szpinak czy sałata)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek8
- sól, pieprz
Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu. W piekarniku podpiekamy przekrojoną bułkę z plastrami sera na wierzchu. Szykujemy sos: łączymy keczup i majonez. Sos dajemy na bułkę, na to mięso i warzywa.
Odcinek 4 – „Fit desery”
Jeśli chcecie zobaczyć jak Kinga Stronias przygotowuje fit desery – koniecznie obejrzyjcie czwarty odcinek serii #serwuJEMY z #VolleyWrocław. To dwie, zdrowsze propozycje dla fanów słodyczy, którzy chcą przygotować formę na nadchodzące lato. Sernik i ciastka polecają się na deser!
CZEKOLADKI ORZECHOWE:
- 250g skyra
- 80g masła orzechowego
- 180g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 10g masła
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 100g dżemu owocowego 100%
Jogurt i masło przekładamy do miski i mieszamy. Na papierze do pieczenia formujemy 6 czekoladek. Na każdą nakładamy łyżeczkę dżemu. Całość chłodzimy 30 minut w zamrażarce. Pod koniec chłodzenia rozpuszczamy w rondelku czekoladę z masłem. Schłodzony krem zanurzamy w czekoladzie i posypujemy posiekanymi migdałami. Można zamrozić ponownie lub zjeść od razu.
FIT SERNICZEK:
- 250g sera ricotta lub mascarpone
- 150g skyru waniliowego
- 1 jajko
- 45g biszkoptów
- 150g borówek
- 1 duża łyżka cukru pudru
Jajko z cukrem ucieramy przez 5 minut. Dalej ucierając, na mniejszych obrotach stopniowo dodajemy ricottę, a potem skyr. Na dnie małego naczynia układamy biszkopty, potem masę serową i na koniec kolejną porcję biszkoptów. Miksujemy dowolne owoce na polewę i delikatnie przekładamy na wierzch deseru. Odkładamy do lodówki na schłodzenie.
Odcinek 5 – „Jak zwiększyć swoją odporność?”
Pogoda ostatnio zmienia się z dnia na dzień. W takim okresie przejściowym warto zadbać o swoją odporność. Po kilka wskazówek jak to zrobić, sięgnijcie do piątego odcinka cyklu, w którym rozmawiamy z Olą Gancarz – środkową KGHM #VolleyWrocław.
Odcinek 6 – „Jedzenie na drogę!”
W najnowszym odcinku serii, Ania Bączyńska wraz z Anią Koelner porozmawiają o jedzeniu na drogę. Siatkarki w swojej karierze pokonują tysiące kilometrów, więc przygotowanie posiłków na podróż to dla nich bardzo istotna kwestia. W szóstym odcinku serii przyjmująca wrocławskiej drużyny zdradza, jak wygląda dzień wyjazdowy pod kątem żywienia. Dziewczyny przygotowują także dwie propozycje przekąsek, które są zdrowe i które z łatwością można zabrać ze sobą na drogę:
WRAPY Z BANANEM:
- 1 banan
- 1 placek tortilli
- 2 łyżeczki dżemu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka migdałów w płatkach
Placek tortilli smarujemy masłem orzechowym, a na wierzch kładziemy dżem. Posypujemy posiekanymi orzechami, kładziemy banana i zawijamy. Opcjonalnie można to też podpiec, aby skórka stała się chrupiąca.
KANAPKI Z KURCZAKOWO-BAZYLIOWĄ PASTĄ:
- 1 bułka żytnia (lub po prostu jakaś ciemna)
- 1 jajko
- 100g kurczaka
- 8 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka kiełków brokułu
- 30g papryki czerwonej
- pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
Rozdrobnij/zblenduj kurczaka i jajko, wymieszaj razem i dodaj posiekaną bazylię. Dopraw. Chleb posmaruj masłem, nałóż pastę z kurczaka, kiełki i paprykę. Smacznego!
Kolejnego odcinka cyklu spodziewajcie się już w nadchodzący wtorek – 23 kwietnia. Bądźcie czujni i zasubskrybujcie nasz kanał!